http://www.threadcollective.com/wp-content/uploads/2016/09/cabin-flat_thread.jpg http://www.threadcollective.com/wp-content/uploads/2016/09/farmhouse_thread.jpg http://www.threadcollective.com/wp-content/uploads/2016/09/cabin-pitched_thread.jpg http://www.threadcollective.com/wp-content/uploads/2016/09/interior-cabin_thread.jpg http://www.threadcollective.com/wp-content/uploads/2016/09/bath-entry_thread.jpg http://www.threadcollective.com/wp-content/uploads/2016/09/pool_thread.jpg

BASIL & BARNS

This hybrid farm and resort hotel is designed so that the rooms or “barns” are scattered throughout a 100 acre, lakefront site in Sullivan County. In addition to a working farm, a modern farmhouse (gathering and reception), pool house, and recreation barn are designed as added amenities for the guests. Construction to begin fall of 2016. [new construction and site planning]

show all / of images

scroll down for more projects

http://www.threadcollective.com/wp-content/uploads/2016/09/office-workspace_thread.jpg http://www.threadcollective.com/wp-content/uploads/2016/09/office-media-room_thread.jpg http://www.threadcollective.com/wp-content/uploads/2016/09/office-entry_thread.jpg

SCREENING ROOM OFFICES

The austere simplicity of this office space for a movie theater becomes a backdrop for screening and creativity. Construction to begin fall 2016. [1800 sf interior renovation]

http://www.threadcollective.com/wp-content/uploads/2015/05/thread_reception_1US.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2015/05/thread_offices_1US.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2015/05/thread_lounge_1US.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2015/05/thread_office-close-up_1US.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2015/05/thread_shelf-wide_1US.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2015/05/thread_pantry_1US.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2015/05/thread_meet-desk_1US.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2015/05/thread_shelf_1US.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2015/05/thread_work-area-2_1US.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2015/05/thread_lounge-corner_1US.jpg

MEDIA OFFICE

A working environment for a national media company is designed to feel residential, rooted in history and libraries, and of things old and new. Located in a landmark office building on Union Square, glass and steel bookcases create partitions that define space and direct views to the cityscape. The material palate balances both vintage and modern : oil-rubbed bronze, brass, painted steel and walnut. collaboration with interior designer Dan Fink Studio. photos by Fran Parente

http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/Marcos14_thread.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/Marcos18_thread.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/Marcos1_thread.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/Marcos12_thread.jpg

MARCO’S RESTAURANT

Marco’s, thread’s latest collaboration with the owners of Franny’s and the BKLYN larder, embraces a vintage modern hybrid, expressed by careful detailing and a rich palate of materials. A metal and glass partition creates a discrete bar and waiting area; centered within the open dining space a large round banquette is paired with a full height POS and storage station. daniel krieger photography 

http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/02/concretewater_2.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/02/concretewater_3.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/02/concretewater_4.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/02/concretewater_1.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/02/Driggs_View03.jpg

CONCRETE & WATER

This lifestyle shop in the heart of Williamsburg was designed for Hannah Dilworth and JD Gluckstern, co-owners of Concrete and Water where their personal interests in fashion and music have a place to collide,. The open interior layout is framed by a wood-clad drop ceiling and creates a visual connection from the front to the rear yard, where a walled in garden lies. The store will host evening dance parties and fashion events to compliment their daytime retail. The boutique carries menswear, womenswear and home goods from emerging brands and well-known designers such as Samantha Pleet and more.  concreteandwater.com

http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/spier_signage.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/spier_exterior.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/spier_exterior3.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/spier_interior.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/spier_interior2.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/spier_interior3.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/spier_lights.jpg

SPIER CONTEMPORARY

The temporary structure was the first built component of thread’s winning design for the Africa Centre and the Southbank development on the Spier Estate. Using retired containers as thickened wall, the exhibition space featured an expansive entrance hall and a sequence of three galleries punctuated by exterior courtyards.  Select containers were occupied for smaller installations such as sound and video. collaboration with normal design. spier contemporary video [30,000sf temporary exhibition space]

 

http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2013/08/Frannys_8_thread.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2013/08/Frannys_7_thread.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2013/08/FRANNYS-1001_thread.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2013/08/TC_Frannys_Downstairscombo.jpg

FRANNY’S RESTAURANT

The new Franny’s features a bright, clean aesthetic, balanced with strong details, such as the existing floor tile and the blackened steel used throughout. A wood storage wall creates intimacy within the overall space, and changes daily, creating dynamic variable patterns.  The main dining area echoes many of the elements of the original restaurant, while the event space downstairs has a strong craft aesthetic, with hand made tiles and walnut detailing. daniel krieger photography / alexandra rowley photography

http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/larder_BKL6_thread-collective.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/larder_BKL7_thread-collective.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/larder_BKL2.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/larder_BKL4.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/larder_BKL5.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/larder_BKL1.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/larder_BKL3.jpg

BKLYN LARDER

The BLKYN  Larder’s modern design provides a crisp backdrop for the retail display of colorful produce and packaged goods. A large interior window at the rear of the space provides a glimpse of cheese being aged and other sundries. thread collective has designed all of Franny and Andrew ‘s current food ventures – a testament to a great collaborative relationship with the clients. Creative space planning, a sustainable framework, and the use of local materials and craftspeople support a clear design identity for each space.  photos by joshua lutz [3,000 sf retail]

http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2013/12/taschen_interior-main_thread-collective.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2013/12/taschen_exterior_thread-collective.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2013/12/taschen_interior-2_thread-collective.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2013/12/taschen_interior-7_thread-collective.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2013/12/taschen_interior-3_thread-collective.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2013/12/taschen_interior-4_thread-collective.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2013/12/taschen_interior-5_thread-collective.jpg

TASCHEN

The Taschen bookstore is the product of a multi-faceted collaboration among a team of international designers, artists, and craftspeople. Colorful wall panels by Brazilian artist Beatriz Milhazes are balanced by crisp concrete walls that extend through two floors. thread collective was the local architect and Philipe Starck was the lead designer. [5,000sf bookstore]

http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/cue_7_thread-collective.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/cue_2_thread-collective.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/cue_6_thread-collective.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/cue_1_thread-collective.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/cue_4_thread-collective.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/cue_3_thread-collective.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/01/cue_5_thread-collective.jpg

BROOKLYN CENTER FOR THE URBAN ENVIRONMENT

In keeping with their mission to educate the New York City public on urban environmental issues, the executive director spearheaded the push to make their new headquarters an exemplary LEED gold commercial interior project.  Located in the Gowanus industrial area of Brooklyn, in a 19th century factory building, that is now housing many innovative non-profits. The layout allowed for large gathering public gathering spaces, classrooms, offices, and conference room.  The project highlighted the industrial “bones” of the building, with exposed brick walls, revealing a 100 year old wood floor, and salvaging wood joists for the stair treads.  [16,000 sf : LEED green consultant and project manager]

 

http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2013/10/wild_nighttime_thread-collective.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2013/10/wild_nighttime-2_thread-collective.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2013/10/thread-collective_wild_theater.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2013/10/thread-collective_wild_entry.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2013/10/thread-collective_wild_lights.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2013/10/wild_dressing-room_thread-collective.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2013/10/thread_wild_lobby.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2013/10/thread_wild_roof.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2013/10/thread_wild_roof2.jpg

THE WILD PROJECT

A dilapidated one-story manufacturing structure was transformed into a small gallery and 89 seat performance space, The Wild Project. While retaining many elements of the existing building’s character, sustainable strategies were incorporated throughout the theater: maximizing natural daylight, installing energy efficient heating and cooling systems, water efficient fixtures, and a new well insulated roof system. The roofscape was designed with a wood deck and green roof creating a serene gathering place. photos by joshua lutz [2,000 sf renovation]

http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2012/04/mny_recept_thread-collective.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/02/mny_common-area.jpg http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/02/mny_sunset-park.jpg

MANUFACTURE NEW YORK

The schematic design phase explored the idea​l ​articulation and integration of private and public. Additionally, a major intention was to create a number of varied private work areas with access to natural daylight, while still allowing the public spaces to be well lit. The “runway” scheme creates a core of public and social activities that become the heart of the company, with interactive work spaces directly connected. Large floor to ceiling expanses of glass, using salvaged steel window frames and new glazing, visually connect the areas of making with the areas of designing. In addition, a photo studio adjacent to the core employs a glass garage roll up door to allow it to double function as a stage, presentation or event space.

http://threadcollective.com/wp-content/uploads/2014/02/artlabinterior.jpg

ARTLAB

Embracing adaptability, the ArtLab use is designed to shift as the Africa Centre expands. Exhibitions will move to other buildings, and the ArtLab will become an informal laboratory, hosting experiments in art and sustainability technologies.  Emphasis is placed on the main circulation space which emerges between two parallel rammed earth walls. The composition of the gallery spaces as intersect the rammed earth walls, the balconies and openings cut into the walls, and the large openings in the fly-ash concrete floors allow for diverse views and spatial complexity from both the interior and exterior galleries.

close