A 77 acre property with a private lake gives inspiration for the design of a new house. Configured around a courtyard that opens onto the water, the house maximizes views to the lake.  Sustainable elements include a geothermal system coupled with highly efficient heat pumps, tight thermal envelope, and green roof.   photos by fran parente [6,000 sf new construction]

show all / of images

scroll down for more projects


Formerly a printing house, the conversion of this one story manufacturing building into a residence, artist studio, and event space is organized around a new small courtyard.  The large sliding doors dissolve the line between inside and outside. Some green strategies include (1) the choice of materials with low environmental impact, (2) energy efficiency of appliances, mechanical systems, and passive design systems, including a solar PV array (3) enhanced day-lighting, and (4) design for flexibility, durability, and low maintenance. collaboration with julie torres moskovitz.  photos by andreas kornfield [5,000 sf renovation]


HELP Houses at Van Dyke Green is a sustainable, 180 unit, low income residential building composed of three integrated towers, one that “pinwheels” upon itself to create a compact footprint and to define front and rear courtyards. Ground floor public spaces and community facilities, including a 8000 sf day care center, are integrated into landscape to promote social interaction and active design. In collaboration with HelpUSA and Kramer Marks. [190,000 sf new building and urban landscape]


A new two family residence in Queens, the H2House pairs elegant simplicity with a strong indoor-outdoor connection. Construction nearing completion, pics coming soon. [3,000 sf new construction]


The living areas of this new modern home occupy the negative spaces created within a composition of rectilinear forms.  Both interior and exterior, these spaces have enhanced daylighting and views to a pond that extends along the rear of the property. Construction will begin the fall of 2017.  [6,000 sf new construction]


This new sustainably designed, mixed used building boasts four luxury floor through apartments with ground floor commercial. The extruded metal skin reveals a core of wood, concrete and glass.  [9,000 sf new construction]


The twenty foot high ceilings, open floor plan, and generously sized lift & slide windows allow this single family residence to have interior spaces that flow into each other and out to the exterior. A gallery like appearance reflects the client’s extensive art collection. A mid century modern aesthetic is displayed by polished concrete floors, wood ceilings, steel lattice screens, a sunken seating area, and lap pool in the side yard. Construction nearing completion, pics soon. [6,000 sf new construction]


thread collective recently completed, and now occupies, an energy star and LEED Gold multifamily building. Being involved in the ground up project on both sides of the development and design process, we have practical insight and share a common perspective with our clients’ needs. Strong moments of color, repurposed materials, including reclaimed Coney Island boardwalk, and expansive light and outdoor access at the front and back, support well designed open plan interiors. [6,000 sf new construction]


A vertical enlargement to an existing building in Greenpoint creates an owner’s loft on three floors, organized around a 37′ high atrium that stitches the spaces together with light. Construction nearing completion, pics coming soon. [5000 sf enlargement]


Home to two doctors with passions ranging from cooking to shoes, thread reconfigured this east village apartment to meet their needs and create more expansive and flexible public spaces. A large professional grade kitchen opens up to the living room, with views to the park beyond. Hidden within millwork, a home office doubles as a guest room with full height folding doors. Rift white oak closets provide carefully apportioned storage space, and vivid materials enliven the bathrooms.  photos by joshua lutz [2500 sf renovation]


A typical Parkslope row house, this gut renovation combines its original historic detailing with modern insertions, including a folding exterior glass wall, 3Form plexiglass and steel staircase, and 5kW solar array.  A new rear addition, clad in salvaged wood slats, adds a master bedroom at the garden level.  photos by joshua lutz [2,500 sf renovation]


This new LEED rated building houses seven condominium units, each with their own unique layout organized around natural daylight. While not an exhaustive list, sustainable strategies include improved indoor environmental quality and optimized energy performance. The building provides a 5kW photovoltaic array, green roof, and rainwater harvesting system. photos by joshua lutz [7,000 sf new construction]


The design of an upper east side apartment combined two smaller units into a single 3,000 sf ‘pied-a-terre.’ The 4 bedroom, 3.5 bathroom residence brought together finishes and fixtures to create a serene, tranquil environment hovering above the busy streets of Manhattan. The constraints of existing plumbing locations, typical to New York co-op situations, were cleverly worked within the spatial configuration, while still creating a sense of openness.  photos by joshua lutz [3,000 sf renovation]


Arranged along a single elegant line, the pier house is comprised of two linked buildings and a sequence of outdoor spaces and pools. A 2,000 sf main house and a 950 sf guest house slip past each other on either side of the path, opening onto and defining the main courtyard. One of the modern houses in Sagaponac, it achieves net zero status as a result of a highly insulated envelope, efficient fixtures and mechanical systems working in tandem with a geothermal system and photovoltaic array.  [3,000 sf new construction]


Sited on a wooded slope, this new single family residence is organized around a double height loft space, with views to both the front and back landscapes. A bridge connects the private areas on either side of the living area, and an open stair links the three levels. Natural daylight is maximized throughout, and a carefully detailed thermal envelope ensures an energy efficient home. Vastu principles, in keeping with the owner’s spiritual practice, were used to further inform the design. photos by joshua lutz [7,500 sf new construction]


This new residential building takes cues from the surrounding brownstones, implementing similar materials and spatial organizations within a modern composition. Maximum daylight, a tight thermal envelope, and efficient mechanical systems contribute to qualify this multi-tenant building as energy star. Currently under construction. [8,000 sf new construction]


This 35,000 sf manufacturing building is currently seeking BSA approval for the conversion of artist studios into live work lofts for a group of artists. The design intends to retain many features of the existing building while using the array of interior interior columns to define space. [35,000 sf renovation]


A landmarked townhouse in Prospect Heights underwent a major renovation transforming it into a near passive house net-zero residence. The extreme energy efficiency goals and modern detailing were balanced with maintaining the historic character of the finer details. Sustainable design features include natural daylighting, triple pane windows, a 5kW solar array, solar thermal, ERV systems, native plantings, and rainwater harvesting.  Read more about the project, in this article by Curbed.   photos by fran parente [3,000 sf landmarked renovation]